Monday, May 28, 2007

om skamstraff på modet

På semester i Kambodja för några år sedan upptäckte mitt ressällskap Sofia en skylt och en stor anslagstavla i Phnom Penhs enda välsorterade snabbköp. Snattar du hamnar du på bild i affären, stod det. Och mycket riktigt, väl tilltagna färgfoton på modfällda ansikten fyllde anslagstavlan. För ett fnissigt ögonblick övervägde vi att stjäla en sockerbulle för att komma med på bild. Vi såg framför oss hur semestrande vänner och bekanta skulle tappa hakan när de upptäckte oss på anslagstavlan senare.

Sen kom vi på att snatteri skulle kunna leda till vissa problem med att besöka Kambodja igen. Och Kambodja är ju fint. Så vi betalade bullarna.

Men Kambodja är inte det enda landet som använder sig av skamstraff. Det stora landet i väst ligger i vanlig ordning långt fram när det kommer till innovativa och kontroversiella metoder inom rättsväsendet. I Alabama får dömda snattare välja mellan sextio dagars fängelse och offentlig förnedring på brottsplatsen. Texasbor som gjort sig skyldiga till sexualbrott måste ha varningsskyltar utanför sina hem. Och är du dömd för pedofili kräver många stater att du själv uppsöker och berättar för dina grannar och att du har speciella registreringsskyltar på bilen.

För ett par år sedan gick debatten i Europa het kring ett turkiskt lagförslag som skulle göra otrohet straffbar. Turkiska parlamentet fick snällt dra tillbaka förslaget eftersom det vållade internationell kritik och antogs försvåra ett potentiellt EU-inträde. Det talades om medeltida fasoner och i debatten tydliggjordes skillnaderna mellan vi och dem. Vi – som är civiliserade, sofistikerade och humana. De – som är barbariska och okultiverade.

I Sverige hade vi länge horpallen. På den fick personer som hade begått äktenskapsbrott stå och skämmas inför församlingsborna i kyrkan under ett antal gudstjänster. 1855 avskaffades den ihop med skampålen. Vi kan kalla det ett tecken på bildning och civilisation om vi vill. Men jag är inte lika säker på att det är en utveckling som har fäste hos dagens svenska befolkning.

I en opinionsundersökning tyckte 67 procent av svenskarna att det är rätt att hänga ut snattare som i Alabama. Dokumentären Sheriffen i Ryd visade nyligen hur en samling smålänningar tar lagen i egna händer och bildar medborgargarde. Bilder och kontaktuppgifter på sexköpare sätts upp på lyktstolpar. Civiliserat värre.

I Florida begick en dömd sexualförbrytare självmord kort efter att hans bild och namn tejpats upp på skyltar i trakten. Det skulle inte jag kalla humant.

No comments: