Monday, May 7, 2007

om att leva och dö lagom

Förtidspensionerade riskerar en för tidig död. Andy Warhol gick en för tidig död till mötes. Tandlossning ökar risken för att dö i förtid. Så jag undrar – när är det lagom tid att dö? Ska jag sikta in mig på den genomsnittliga svenska livslängden 78 för män och 82 för kvinnor? Fast eftersom det är ett medeltal för befolkningen räknas ju alla de som dör så kallat för tidigt in i statistiken. Frågan är om de kanske ska räknas bort först. Det där med att dö i förtid verkar närmast bannlyst.

Längst ner i WHO-tabellen för medellivslängd hittar vi Zimbabwe, Sierra Leone och Lesotho. Där lever befolkningen hälften så länge som japaner, schweizare och svenskar som toppar listan. Jag tänker på vad det innebär för synen på livet, världen och omvärlden. Om det antal år en person kan vänta sig är hälften av mina är det mycket som ska hinnas med på kort tid.
I Sverige har ungdomsåren tänjts på. Jorden ska resas runt, alla ska gå gymnasiet och minst hälften skaffa sig en längre utbildning på universitetet. Barn börjar vi skaffar vi nån gång framåt trettio. Då har medel-Sierra Leonebon några få år kvar att leva.

Om det är tabu att dö för tidigt är det ännu mindre accepterat att påstå att det skulle vara problematiskt att dö för sent. Det är sällan någon som säger ”han lämnade oss för sent” eller ”hon levde för länge”. Det tittas tvärtom lite snett på den som tycker att det vore okej att dö. Hur ogärna vi än vill hamna i en sjuksäng som gamla och slitna vill vi inte dö. Fast vi vet att det är stor sannolikhet att vi hamnar där på hemmet tror vi att just vi kommer att bli nittiosju och dö kärnfriska på den egna altanen.

Sexualupplysaren och barnmorskan Gisela Helmius vill vända på steken och vårt sätt att tänka. Att det skulle finnas någon lagom tid för något tror hon inte på. Gisela Helmius tycker det är märkligt att det talas om så kallade för tidiga samlag. Trots att hon har jobbat med unga i många år säger hon att hon aldrig träffat någon som en dag vaknat upp och känt att idag är jag mogen för sex, idag är det lagom. På samma sätt kan vi se på livet. Gisela Helmius provokativa råd till sexualmoralisterna är att försöka tänka i termer av ”kärleken varade just så länge som samlaget”. Vad sägs om att se på livet som underbart och värt att leva just så länge som vi känner livsglädje?

No comments: