Al Gore fick Nobels fredspris 2007. Emil Jensen fick både Malmö stads miljöpris och Rebells fredspris. Båda kämpar aktivt för hållbar utveckling. Och vad är det som svenska folket ska packa upp i kväll?
Jo, GPS-navigatorer en masse så att de kan okynnesköra bil hela julhelgen.
Guld, rökelse och myrra i all ära. Men ska vi tro reklammakare och handelns profitörer är det helt andra saker som gör julen god. Linda Skugge förbereder julafton redan i oktober kan vi läsa på löpsedlarna. Tunnelbanan är full av guldsmedernas och underklädesbutikernas generösa erbjudanden om delbetalning. Elektronikförsäljarna har annonserat om ”räntefritt till i påsk” i flera veckor.
Och däremellan kommer fastanÖ som tenderar bli ganska lång i familjer där klapparna köps på avbetalning. Sifo rapporterar att det folk helst av allt vill hitta under granen är personliga upplevelser.
Ändå spås julhandeln för elfte året i rad att överträffa sig själv. Den förmodade ökningen med 7,5 procent jämfört med förra året innebär decembershopping för totalt 6700 kronor per svensk. En hisnande summa för mig som trots hyfsad lön kanske lägger en tusing sammanlagt på klappar. En fullkomlig otänkbarhet för den ensamstående trebarnsmamman. Och för pensionären som efter nyår ska betala halva pensionen i så kallad uppskovsavgift på grund av hon en gång råkade sälja villan och flyttade till en handikappanpassad tvåa.
Det är alla oss som Svenskt näringsliv vill åt i annonskampanjen som de senaste veckorna kritiserat LAS och uppmanat läsarna att ”inte underskatta konsumtionen”. Det är fint att köpa.
Så nog kommer det att vara många som i kväll försöker döva den bittra smaken av skuldbelastning med ett par extra snapsar. Skål för att barnbarnen fått x-box. Skål för att frun fått diamanter. Skål för att den ohängde sonen fått sin GPS. Skål för att den som är satt i skuld är den finaste tomten.
Köttfuskaffären till trots gissar jag att det har köpts rikliga mängder färs att trilla köttbullar av också i år. Nya pappstjärnor och sjuarmat i fönstren, knäckkok på spisen. Att titta på Kalle Anka kostar 52 öre i el. Under december är elförbrukningen dubbelt så hög som i juli. Vi köper också när vi tror oss softa i soffan. Frivilligorganisationens uppmaning om att köpa en get till en familj i Kenya står sig slätt i kampen mot kalvsylta, skinka och hackekorv. Här ska borden digna så att det inte finns risk för tabellras.
Rekordhandel eller ej. För många kommer julen att smaka bittermandel. Ända till påska. Och det finns fortfarande inte plats för alla i härbärget.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment