Monday, February 12, 2007

om jungfrufödsel

Förälder till fem utan att någonsin ha kommit i närheten av någon av det motsatta könet. Låter det som en omöjlighet? Börjar du tänka i banor om att det rör sig om någon som donerat sperma eller ägg? Eller funderar du på om Jesus kanske hade fyra hittills okända syskon (Nej förresten, Maria var ju sambo med Josef som kan ha partydrogat henne utan att hon minns det).

Storyn handlar inte om någon eller något av ovanstående utan om Flora, en kvinna i bästa ålder, bosatt i Chester i Storbritannien som nyligen efter åtta månaders graviditet fick fem bebisar.

Det handlar dessvärre dock inte om några människobarn. Flora är varan. Om än den första av sin art som har lyckats med konststycket att fortplanta sig asexuellt genom så kallad partenogenes jungfrufödsel. Det sägs finnas 70 arter som ensamma besitter förmågan att bli såväl mamma som pappa till sina barn. Dessvärre är människan inte en av dem.

I somras rapporterade medierna friskt om det samkönade andparet i Malmö. Två gräsandshanar hade slagit dank i en park. Folk sökte ihärdigt förklara det oförklarliga genom att antingen relatera till det mänskliga beteendet och människans påverkan på naturen som skulle ha bidragit till störningar i det NATURLIGA mönstret/beteendet eller genom att i FÖRSTÅENDE ordalag förklara att det också i naturen förekommer variation i form av homosexualitet.

För mig är det ointressant. Jag behöver inte veta något om jämförelser av hjärnbiologin, hormonnivåer i någon enskild kroppsdel eller försök till förklaringar av olika individers preferenser. Varför inte bara inrätta världen som en plats som rymmer alla och där ingen lider risk för strukturell diskriminering?

Sen kan herr och fru kärnfamilj-hetero-Svensson terrortelefonera Ring P1 hur mycket de vill och orkar för att basunera ut för svenska folket om vad som är NATURLIGT eller ej. Flora klarar sig fint, det är jag säker på. Varanbebbarna kommer inte att bli vare sig störda eller annorlunda andra varaner av att växa upp med en mönsterförälder som Flora.

Valerie Solanas dansar i sin himmel vid blotta tanken på kvinnor som Flora. Det är jag säker på. En smärre tidsfråga är det innan män överhuvudtaget inte behövs längre, misstänker jag att hon radikalt skulle påstå, dinglande med benen från sitt fluffiga moln. Skulle det dröja, eller inte bli av önskar jag mig personligen att män inom kort kommer att kunna föda barn. Och amma.

No comments: