Monday, January 8, 2007

om brott och straff

Senast i slutet av november avrättades en man i Iran. Brottet? Homosexualitet. I Sri Lanka har högsta domstolen kritiserat sig själv för sina bedömningar i fall som rör liknande så kallade illdåd. Rätten har agerat särbehandlande och diskriminerande. Dags för upplyftning, menar man. Hög tid att döma åtalade lesbiska till lika hårda straff som män som åtalas för homosexuella handlingar.

Den internationella organisationen ILGA, International Lesbian and Gay association, med säte i Bryssel har funnits sedan 1978. Den är alltså ett år äldre än jag och samma år fastslog Socialstyrelsen att det inte finns något vetenskapligt stöd för att homosexualitet skulle vara en psykisk sjukdom. Sedan dess har mycket hänt, speciellt i Europa men även länder som Taiwan, Thailand och Filippinerna har gått i bräschen. Allt fler länder inför könsneutrala äktenskap och just nu har Paris och Berlin öppet homosexuella borgmästare.

Samtidigt sker en uppstramning. De flesta av de länder som svenska Sida ger stöd till kriminaliserar samkönade relationer. Organisationer som arbetar med hbt-frågor är därför illegala i många länder och eftersom de inte kan registrera sin verksamhet har de svårt att ansöka om externt ekonomiskt stöd. Sverige kan som ett av få länder erbjuda alla oavsett sexuell läggning att adoptera barn, men trots det sätts käppar i hjulen för internationell adoption eftersom många länder endast låter heterosexuella adoptera.

ILGA berömmer Sverige och RFSL men också Sverige har en bra bit kvar på vägen till lika rättigheter för alla och det finns många inhemska lik i garderoben. Så sent som för ett par år sedan röstade svenska parlamentariker emot EU-förslaget att homosexuella skulle ha samma rätt som heterosexuella att ta med sig en partner vid flytt till ett annat EU-land. För den som glömt bort uppståndelsen 2003-2004 räcker det kanske med ett namn: Åke Green.

Nyligen kom boken Gay, en världshistoria ut i Sverige. Den ges ut på sju språk samtidigt. Efterfrågan på en bok om vad som ofta benämns som den tysta historien är stor på många håll, till och med i USA där striden om könsneutrala äktenskap pågår för fullt och den kristna högern gör sitt bästa för att motarbeta en liberalisering.

På dem amerikanska centrets anslagstavla i Yangon kunde en turistande vän till mig nyligen läsa:
”Jag skulle vilja se filmen Brokeback Mountain. Den visas inte här i Burma. PS. Jag är inte Gay.”

No comments: