Monday, December 8, 2008

om priset som tycks ha snopp som grundkrav

Så har årets Nobelpristagare utsetts, tillkännagivits och fått ett par månader på sig att putsa pälsen riktigt blank inför tionde december och en magisk kväll i Stockholms stadshus. Det kommer att bli som vanligt – festligt, högtidligt, god mat - och så en ynka kvinna av totalt tolv pristagare. Det är ändå dubbelt så bra som snittet. Sammantaget har 809 Nobelpris delats ut. 35 till kvinnor och 20 till organisationer. Resten till män. Det innebär att det går 21,5 män på varje kvinna.

Fysikpriset i år går till tre män som upptäckt en av naturens allra minsta pusselbitar. Så sade de på radion vid lunchtid nån gång i oktober. Och innan de kom fram till kvark hann jag tänka: har gubbarna hittat sin egen pillesnopp nu igen?

På litteratursidan är överraskningspotentialen 2008 om möjligt mindre än någonsin. En medelålders man som tillbringat stora delar av sin uppväxt utanför sitt ursprungsland får utmärkelsen för böcker där han reflekterar över främlingskap och skriver om att han känner sig missförstådd. Vi har liksom läst den förr. Gäsp.
Årets enda kvinna har tillsammans med sina medpristagare tack och lov gjort en insats som heter duga för frågor som rör något så kontroversiellt och ohippt som kvinnors sexuella hälsa.

När 1215 kvinnor i en undersökning svarade på frågan "Vem i hushållet tar i störst utsträckning hand om hushållsekonomin i din familj?" svarade endast tretton procent "min partner". Fyrtio procent uppgav att de tog lika stort ansvar. Resterande nästan hälften menade att de själva tog huvudansvaret.
Samma kvinnor fick svara på frågan "vem i hushållet har mest kunskap om hushållsekonomi?". Lite förvånande sjönk siffran för kvinnorna till trettioåtta procent. Två tredjedelar av kvinnorna gissade dessutom att deras partner skulle få högre pension än dem.

Allt är helt enkelt precis som vanligt under solen. Kvinnor tar huvudansvaret för familjeekonomin, får budgeten att gå ihop, tror sig ändå veta mindre och är obehagligt medvetna om att de kommer att vara fattigare än män som gamlingar.
Och tänka sig - inte enda fantastisk kvinna har en enda gång fått Nobelpriset i ekonomi för sin förmåga att koka soppa på en spik när lönen är uppsupen av den äkta maken och det är massa månad kvar till den tjugofemte.

No comments: