Monday, April 16, 2007

om smådjur, rådjur och sadism

Nu är den förbannade sommaren här. Nja, inte riktigt ännu, men nog känns den av i luften, om inte på annat sätt så i form av pollen som kliar i näsan. Efter hård vinter blir det stekhet sommar brukar det heta. I år var det mildvinter och så värst kul är det förstås inte att skriva om att vi riskerar en sunkig sommar. Så nyhetsmakarna får vinkla annorlunda.

På sistone har jag lagt märke till en trend av brutalitet som tycks uppstå i varje Svensson när det vankas varm årstid. Visst vill vi vara i solen, på altanen, i sjön och i skogen. Men vi vill INTE umgås med de varelser som resten av året får härja ostört i naturen. Knystar någon ord som blågrön alg eller fästing ser vi rött och drar oss inte för att utrota allt levande i omgivningen med elektrifierat tennisracket.

Rubrikerna på löpsedlarna lyder ”så dödar du mördarsnigeln” eller ”hur du bygger en getingfälla”. Svensson uppmanas att vässa saxen för att klippa ihjäl sniglarna och jag undrar varför inte djurskyddsföreningen har ryckt ut. Har inte sniglar känsel? Är det ok att klippa grannens katt i svansen om den kissar på min tomt?

Själv växte jag upp på landet. På landet bor det rådjur. Mina föräldrar har en trädgård. Två saker som kan tyckas idylliska och självklara, men ack så omöjligen kombinerbara. Varje sommar är en kamp mellan mamma och rådjuren. Rådjuren tycks ha lite svårt att förstå skillnaden mellan trädgård och åker. De tar ingen hänsyn till att de korsar en rabatt när hungern gör sig påmind. När rådjuren ser ett nyplanterat cox pommonaträd vattnas det i rådjursmunnarna – precis som på mamma när hon ser äpplen.

Ännu har mamma inte lockats av Runars metod att köra hagelbössa från sovrumsfönstret, men likväl testat cd-skivor, färgglada snurror, penslingsbar vätska och inte minst sin egen rösts förmåga i ivern att behålla fruktträden. Av någon anledning kan mamma i sömnen på andra våningen i huset identifiera ljudet av råbock i trädgården varpå hon slänger upp fönstret och vrålar.

Vi kan fråga oss vad vuxnas hetsande om djurlivet får för inverkan på barnen. Hur ska skolbarn förstå att det är fel att döda eller att jättepandan ska bevaras när de tre månader om året äter frukost, lunch och middag till sina sadistiskt lagda föräldrars diskussioner om överlagt mord på trädgårdssniglar?

No comments: