Monday, October 13, 2008

om dåliga goda råd

Det var min gravida vän som först uppmärksammade mig på Internetforumens status i informationssök om privatlivets alla tänkbara frågor. På forumet Familjeliv byts det erfarenheter. Det är lätt att misstänka att en hel del barn årligen stryker med till följd av märkliga råd.

På Familjeliv finns inga dumma frågor. Tveksamt är hur mycket som diskuteras som faktiskt rör familjefrågor. Men det är kanske inte så noga. Signaturen tjyvrökarn ber om hjälp att lära sig röka utan att hosta. Hon poängterar att hon absolut inte är rökare men vill kunna dra halsbloss för att vara social på fester. Anticigg svarar att röka är äckligt. Rökaärtufft svarar att det är skitcoolt att röka. Vem blev klokare?

Nanaa undrar hur det fungerar att byta elbolag. Alise frågar om någon vet vad det är för låt som brukar spelas på radion med enda ledtråden "det är nåt med dynamite". Frågvis undrar hur han ska få sin flickvän att raka könshåret trots att hon inte vill. Anonym vill veta hur han ser på någon att den har hiv. Biosugen undrar om det är okej att gå på bio med en kollega av motsatt kön.

MASSOR av frågor rör olika preventivmedel. Morbids barnmorska är tydligen inte tillräckligt kunnig på området och nu vill hon veta hur det EGENTLIGEN funkar. Det faktum att reaktioner på olika sorters p-piller är väldigt individuella och att det därför finns så många varianter tycks ha gått debattanterna förbi. Jag får veta i detalj hur den ena sorten påverkade Millans kille (!) och hur mycket tjejen22 gick upp i vikt av sina. Vad Morbid ska använda denna information till är oklart.

Det är kanske jättebra att dumma frågor har utrotats. Möjligen leder det till ökad öppenhet och minskad rädsla rent allmänt. Frågan är hur de som svarar på andras märkliga funderingar resonerar. Det vanligast förekommande svaret på Familjeliv lyder nämligen: Alltså, jag vet ju egentligen ingenting om det här men jag skulle tro att du ska äta bra, motionera lite och försöka gå ner ett par kilo.

Glöm nationalencyklopedin. Glöm wikipedia. Låt för all del bli att ringa sjukvårdsupplysningen om du är sjuk. För om vi ska utgå från hur folk i allmänhet tycks söka information i olika frågor är det helt ute att vända sig till experter. Goda råd må vara dyra. Men dåliga råd kan helt klart vara billiga. Och livsfarliga.

No comments: